KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Økonomi

71-årige John Jensen gider ikke på pension – han er en af mange

“Jeg har et godt helbred, jeg kan lide mit arbejde, og så har jeg også en veninde i Portugal, som jeg gerne vil besøge,” siger John Jensen, der kunne være gået på pension for seks år siden. Foto: Simon Fals
“Jeg har et godt helbred, jeg kan lide mit arbejde, og så har jeg også en veninde i Portugal, som jeg gerne vil besøge,” siger John Jensen, der kunne være gået på pension for seks år siden. Foto: Simon Fals Foto: Simon Fals

Ældre over 55 år er i dag den gruppe, der fylder mest på arbejdsmarkedet. John Jensen har indtil videre arbejdet seks år ekstra

Der er dem, der som helt unge spinker og sparer for at kunne sætte enhver ledig krone ind på en pensionsopsparing, så de kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet så tidligt som muligt – og så er der 71-årige John Jensen.

Jeg skal jo tjene penge for at gøre alt det, jeg gerne vil

John Jensen på 71 år, elinstallatør i Rambøll Danmark, der arbejder, selvom han kunne gå på pension som 65-årig

“Jeg kunne gå på pension, da jeg var 65 år. Der er flere, der spørger, hvorfor jeg ikke slapper lidt af, men jeg har et godt helbred, jeg kan lide mit arbejde, og så har jeg også en lille veninde nede i Portugal, som jeg gerne vil besøge en gang imellem, og så spiller jeg golf, ror kajak og dyrker yoga, og jeg skal jo tjene penge for at gøre alt det, jeg gerne vil,” siger John Jensen, der arbejder fuldtid som elinstallatør i Rambøll Danmark.

20230516-083850-6-2200x1467ma.jpg
Aldersgruppen plus 55 år var for ti år siden den fjerdestørste gruppe af beskæftigede på arbejdsmarkedet. I dag udgør de plus 55-årige den største del af de beskæftigede, og John Jensen er med til at trække i den rigtige retning. Foto: Simon Fals Foto: Simon Fals

John Jensen er langtfra den eneste ældre, der tager et par ekstra år på jobbet. Tal fra PFA viser, at de ældre over 55 år i dag er den gruppe, der fylder mest på arbejdsmarkedet. På ti år er beskæftigelsen vokset med 350.000 personer, og det er en stigning, som i høj grad kan tilskrives de ældre, for 55 pct. af stigningen står aldersgruppen plus 55 år for.

Faktisk er det sådan, at mens aldersgruppen plus 55 år for ti år siden kun var den fjerdestørste gruppe af beskæftigede på arbejdsmarkedet, så udgør de plus 55-årige i dag den største del af de beskæftigede med 22,7 pct. af arbejdsstyrken mod 18,5 pct. for ti år siden.

“Arbejdsgiverne skal virkelig til at tænke anderledes, for de store bevægelser, der er i gang lige nu, gør seniorerne til arbejdsmarkedets grundstamme,” siger Jesper Brask Fischer, programchef med ansvar for PFA’s seniorstrategi.

⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies

Mindre i skat

PFA har lavet en undersøgelse, der viser, at 45 pct. af seniorerne gerne vil arbejde efter folkepensionsalderen. Der er også blevet spurgt ind til, hvad der kan motivere ældre til at blive længere på jobbet. Øverst på listen er med 54 pct. af svarene flere fridage/mere frihed, mens 35 pct. siger, at lavere skat vil være en motiverende gulerod.

20230516-083751-5-2200x1467ma.jpg
“Det ville være godt, hvis der var en større gevinst ved at arbejde som senior. Her kunne jeg godt tænke mig, at man gav en skatterabat til ældre der bliver på arbejdsmarkedet,” siger John Jensen, der stadig arbejder som 71-årig. Foto: Simon Fals Foto: Simon Fals

Læs også: Tre gode råd til holde på seniorer

For John Jensen er det vigtigste, at helbredet er i orden, men han kan godt nikke ja til, hvad der kan motivere ham til at tage endnu flere år hos Rambøll.

“Det ville være godt, hvis der var en større gevinst ved at arbejde som senior. Her kunne jeg godt tænke mig, at man gav en skatterabat til ældre, der bliver på arbejdsmarkedet, så det vigtigste for mig er arbejdets art, og hvis jeg kan få en større skattefordel ud af det,” siger John Jensen.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er først og fremmest glad for, at så mange ældre bliver på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen. Om der så skal gives en gulerod i form af lavere skat, siger Ane Halsboe-Jørgensen:

“Siden årsskiftet er der fremsat lovforslag, der gør, det økonomiske incitament til at arbejde som senior bliver større, og det er, fordi vi fælles i regeringen, og med bred opbakning i Folketinget, anerkender, at økonomi betyder noget. Der er også andre ting, der spiller ind på, om man arbejder videre efter pensionsalderen, men selvfølgelig er økonomi en faktor,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I forhold til ønsket om mere frihed/flere fridage lægger Ane Halsboe-Jørgensen op til, at det kan blive en del af de kommende trepartsforhandlinger, hvor der blandt andet skal diskuteres seniorpension og tidlig tilbagetrækning.

“Vi har generelt lagt op til at hele dagsordenen om seniorarbejdsmarkedet og tilbagetrækning – det vil vi gerne drøfte med arbejdsmarkedets parter, og der er ikke sat en nøje afgrænsning på, at der er emner, der ikke må tages ind på det bord,” siger Ane Halsboe-Jørgensen og fortsætter:

“Jeg sparker ikke nogen emner til hjørne, inden vi har sat os. Det vigtigste er, at vi har et rummeligt arbejdsmarked, hvor flest mulige seniorer har lyst til at arbejde, også selvom de er lidt oppe i årene.”

⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies